Co jsme už udělali, jak jsme pomohli

lukas.husek
Asociace

Milí přátelé,

zdravím vás v těchto pohnutých dnech. Chci poděkovat všem – a jsou vás desítky, ne-li stovky - kteří pomáhají Ukrajině.

Víme o tomících z Brna, kteří vybavují azylový prostor, pomáhá řada dalších oddílů. Z Facebooku víme, že svým dílem přispěl například TOM Veverk z Brandýsa nad Labem, Svišti z Roztok, pražská Kocábka, Poutníci a Sůvy taktéž z Prahy, ostravský Průzkumník. Výčet je zdaleka neúplný a ošemetný, ne každý se svěří se svou pomocí sociálním sítím, ne o každém máme povědomí.

Ústředí podpořilo z našich spolkových prostředků bojující Ukrajinu 25 000 Kč, za dalších cca 16 000 Kč jsme nakoupili spacáky, karimatky a oblečení a odnesli do Skautského institutu.

Cesta do Przemysle, na ukrajinsko-polskou hranici

Skauti předvedli ohromnou věc. V krátké době shromáždili snad tisíce kusů potřebného vybavení. Jsem hrdý na to, že za volant dvou asociačních dodávek sedli bez vteřinky zaváhání dva tomíci: Marek Kuskov – Mára a Tomáš Novák – Donky, nacpali je vybavením právě ve Skautském institutu a doslova na otočku (1600 km) je odvezli do polské Przemysle do obřího skladu potřebných věcí.

Chlapci, díky. Výborný výkon.

Dáváme k dispozici některé asociační objekty

Pavla Skotnicová z frýdlantských Divočáků iniciovala poskytnutí tamního objektu v Pstružovské ulici pro potřeby uprchlíků. Objekt je tedy na seznamu ostravské Charity a ubytované jsme požádali, aby počítali s případným zrušením svých pobytů i na poslední chvíli. V případě potřeby jsme připraveni obdobně nabídnout další dva objekty. Zde poznámka: Jako neziskovka jsme si vědomi svých limitů, ale jednak vnímáme aktuální potřebu této děsivé situace, jednak vycházíme z příslibu vlády, že tyto výdaje je připravena uhradit. Bude-li to nutné, budeme hradit provoz základen i z vlastních prostředků.

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

nic obdobného jsme zatím nezažili. Přejme těžce zkoušené Ukrajině, ať se co nejdříve dostane z krvavého objetí zrůdného ruského režimu. Přejme nám všem mír. A hlavně – pomáhejme potřebným.

Tomáš Novotný

Fotografie: 

Komentáře

Nesmírně si vážím toho, že jsem členem spolku tak úžasně akceschopných lidí! Sláva Ukrajině!


Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu