Mají červencové tábory naději?

omanek
Asociace

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

zdravíme z roztockého ústředí tomíků. Po právě skončené videokonferenci náčelníků spolků vám chci napsat, že Česká rada podniká aktivně kroky pro vyjasnění situace kolem táborů. Včerejší vyjádření ministra školství a jednoho z epidemiologů považujeme všichni za nešťastné a zbytečné. Není důvod – půjde-li vše s viry ovšem dobře – nepustit děti na tábory a „střelit“ do médií, že možná až v srpnu.

Těžko říci, jak to dopadne. Je asi jasné, že i kdybychom nyní hygieniky a politiky přesvědčili, tak stačí nějaká květnová výchylka v epidemii a na táboření můžeme zapomenout úplně.

Určitě však hned neházejte flintu do žita, neskládejte ruce v klín, nemalujte čerta na zeď, nebalte to.

Připravujte, i vy červencoví, tábory. Mějte pro všechny případy v záloze i plán b)… Je lepší vyjet s dětmi alespoň na pár dní, než to vzdát úplně.

Peníze na podporu táborů máme již na účtu, v tomto smyslu se nic nezměnilo.

Sledujte prosím náš web, Facebook a tyto pastýřské listy námi posílané.

Držme si palce.

S přátelským pozdravem

 

                        Tomáš Novotný

 

Zde je stanovisko ČRDM z dnešního dopoledne:

Ministr školství Robert Plaga ve středu 15. 4. 2020 na tiskové konferenci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy sdělil, že si dovede letní tábory představit až v druhé půlce prázdnin.

Včerejší plán vlády na postupné rozvolňování opatření však hovoří o povolení zotavovacích akcí pro děti již od 8. června. Situace je nepřehledná, o čemž svědčí mnohé dotazy z řad pořadatelů táborů, členských organizací apod.

Česká rada dětí a mládeže (ČRDM) v tuto chvíli společně se Sdružením pracovníků domů dětí a mládeže v České republice, dalšími pořadateli táborů a Sdružení místních samospráv České republiky koordinuje společný postup a reakci na informace z médií. Kontaktovali jsme Ústřední krizový štáb, hlavní hygieničku i ministra školství a chceme o celé problematice jednat.

Nevidíme důvod, proč by tábory o prázdninách neměly proběhnout. Slovo tábor je širokého významu a místo plošných zákazů a posunů do srpna bychom se chtěli bavit o tom, co je potřeba udělat, aby se riziko přenosu viru na táborech minimalizovalo.

Dopis ČRDM představitelům ministerstev, vlády a Ústředního krizového štábu ve formátu PDF najdete ZDE.

#koronavirus

#tábory

 

 

 


Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu