Jak si vedou tomíci na táborech?

denisa
Asociace

Člen předsednictva Jiří Homolka vyrazil na letní putování po oddílových táborech především na Moravě. Zde přinášíme pár jeho postřehů z táborů a tábořišť:

 

TOM 19208 Kadet Červený Kostelec

Tomíci z Kostelce hráli celotáborovou hry na téma  Putování přes 7 světadílů. Kadeti mají své oddílové tábořišti v místě, kde je Labe krásou horskou říčkou vhodnou pro sjíždění na lodích, čímž se silně vodácké zaměření oddílu nezapře. Tábořiště je vzhledem k náročnějším přírodním podmínkám v Podkrkonoší pěkné. Neformálně díky dobrým vztahům s VaK jim z vodovodu vedoucí středem tábora udělali odbočku bez vodoměru, takže s pitnou vodou mají luxus. Bohužel po kraji tábořiště povede příští rok cyklostezka. Část pozemku patří pozemkovému fondu, část soukromníkovi, problémy zatím nemají. Historicky jsou Kadeti silný oddíl, který k nám přešel po rozpadu Svazarmu. Kadeti mají vlastní autobus a pro vstup do asociace se rozhodli proto, že jim poskytuje dobrý finanční servis, za což ústředí děkují. Znak asociace na táboře Kadeti neměli, visel jen oddílový.

 

TOM 4306 Stopaři Ostrava  

Tábor mají Stopaři již několik let na nenápadném, ale asi jednom z nejhezčích tábořišť, která za poslední léta vznikla, na začátku Hrubé Brodské u Nového Hrozenkova. Stopaři mají téměř vzorovou táborovou kuchyň a most přes horský potok do tábora. Tábořiště jim nikdo neničí, což je překvapivé, i když pozitivní zpráva (asi jsou všichni týpci, kteří takové aktivity vyhledávali na „wifině“ a nemají čas bloumat po lesích). Přesto, že je tábořiště nedaleko civilizace, je to prakticky zapadlý začátek údolí, které pokračuje už jen hlubokými horskými lesy Augustiánského opatství Brno vedoucí až na hlavní hřeben Vsetínských Beskyd. Tábor teprve začínal, děti ještě nepřijely, byla tam četa stavějící tábor. Škoda jen, že vedoucí nemají chuť domluvit si další turnusy, pro 14 denní tábor je hodně práce tábořiště vybudovat a poté zbourat. Zatím ale nadšence mají, to je hlavní.  Znak Asociace TOM zatím Stopaři nestihli při vší práci se stavěním tábora vyvěsit.

 

TOM 19058 Skorci Vsetín     

Skorci mají tábor na tradičním místě „Na Kubáni“, kterému se poslední léta říká spíše „Na Kosárně“ pro nízké červencové teploty pod hřebenem Javorníků ve Velkých Karlovicích. Tábor probíhal v duchu celotáborové hry „Po stopách profesora Koubka – hledání zaniklé valašské civilizace“. Znaky asociace i KČT měli Skorci vyvěšené.

 

TOM 1301 Tuláci Frýdek - Místek

Frýdeckomístečtí Tuláci letos tábořili na tábořišti TOM Pawnee v Ochozech v Bílavsku. Jde o tradičně výborně vybavené tábořiště pod pečlivou správou Zdeňka Rolince, které udržuje i bez elektrického proudu a jakéhokoliv zdroje vody s obrovskou obětavostí. V rámci týdenního tábora podnikl oddíl tři turistické výpravy do okolí (na novou rozhlednu na Kelčském Javorníku, na Hostýn úmornou cestou přes Bílavská pole, ale co by neudělali pro to, navštívit rozhlednu Františka Josefa na sv. Hostýně a návštěva Holešova). Znak Asociace TOM má Zdeněk vyvěšen trvale na základně. 

                                              

Jiří Homolka, předsednictvo A-TOM


Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu