Zápolení velkých oddílů v soutěži "21"

denisa
Asociace

Naše tradiční vědomostní a dovednostní soutěž pro nejlepší oddíly z celé republiky se nakonec dočkala svého pátého pokračování. Když v minulém roce asociační vedení oznámilo, že se do té doby obroční klání konat nebude, zvedly se vlny smutku a zklamání. I proto bylo rozhodnuto, že pro rok 2015 bude „Jednadvacítka“ obnovena.

A stálo to za to! Oddíly po dlouhém tříletém čekání prahly ukázat, čemu všemu se věnují a co všechno dokáží. Pátý ročník se tedy může pochlubit rekordní účastí, která byla dobrou zprávou pro organizátory, trochu méně dobrou pro účastníky. Ty čekala na cestě za slávou a uznáním obrovsky silná konkurence.

Závěrečné soustředění pro „velké oddíly“, konané již tradičně na základně ve Sloupu v Čechách, nabídlo opravdu kvalitní a napínavý boj až do samého konce. Nejvýhodnější startovní pozici si díky své pestré oddílové činnosti zajistily Zlaté šípy následované oddílem TOM Kadao. Třetí pozice na začátku náležela Kamarádům z Pacova, čtvrtá oddílu Chippewa z České Lípy a pátá oddílu TOM Otrokovice. Toto počáteční pořadí však vůbec nic neznamenalo, účastníky čekalo 21 náročných úkolů, které si pro ně pod vedením Tomáše Novotného, Marka Kuskova a Anežky Klabanové připravila sehraná parta Robinsonů z Poděbrad doplněná o dvě síly propůjčené Pěšinkami a Ostříži z Hradce Králové. Své zastoupení mezi organizátory měli také Lvíčci z Hradce Králové.

Páteční večer byl zahájen výrobou čelenek se jmény a názvem oddílu, který jednotliví účastníci reprezentují. S takto pěkným a moderním módním doplňkem mohli účastníci zahájit prezentaci své oddílové činnosti. Hned vzápětí již začalo klání naplno dalšími dvěma soutěžními úkoly, které účastníkům naznačily, že letos bude cesta za vítězstvím opravdu náročná. Těmito úkoly byla poznávačka  21 měst a popelkovské třídění hrášků a kukuřice za využití párátka a brčka. Po prvním soutěžním dnu a prvních třech úkolech se tak vedení ujal TOM Kadao se 125 body. Toto prvenství však ještě nic neznamenalo, rozhodující je vždy druhý soutěžní den s dalšími 18 úkoly.

Během dopoledne druhého soutěžního dne na účastníky čekaly další náročné úkoly, prověřující jejich tábornické dovednosti. Vše začalo úkolem na znalost šifer. Dále účastníci čelili kvízu o našem spolku, zkusili zvítězit v bungee runingu, házeli polenem, skákali do dálky, podlézali a přeskakovali zákeřné překážky, stavěli stan, přepalovali provázek a vařili oběd nejen sobě, ale také porotcům. Před poledním klidem tak bylo známo pořadí oddílů po 12 úkolech, které se zdálo být poměrně jasné, mnozí již dělali závěry o umístění na předních místech.

  1. TOM 1419 Otrokovice                         455 bodů
  2. TOM Kadao                                       425 bodů
  3. TOM Zlaté šípy                                  360 bodů
  4. TOM Chippewa                                  285 bodů
  5. TOM Kamarádi                                  275 bodů

Jak se ale ukázalo, letošní ročník byl opravdu vyrovnaný a účastníci předváděli obdivuhodné výkony, které dělaly čest jejich oddílům. Následujícími úkoly byla Hadí hra, orientační běh, disk golf, sběr 21 šišek, test chuťových buněk, skládání puzzlí po slepu, první pomoc, kvíz o literatuře a dějinách a vytváření hořce z vlastních těl, které si můžete prohlédnout na našem asociačním Facebooku.

Díky těmto úkolům bylo známo pořadí před posledním úkolem, které se velmi vyrovnalo a do poslední chvíle tedy nebylo nic rozhodnuté. Hned tři oddíly se praly o první pozici. Také poslední příčka nebyla předem dána.

Účastníci tedy měli před posledním úkolem velkou motivaci dát do toho vše. Tuto motivaci organizátoři ještě umocnili tím, že účastníkům od 12. úkolu výsledky tajili a sdělili jim pouze počet bodů, které byly získány po 20 úkolech. Již jim však neřekli, k jakému oddílu jednotlivé bodové hodnoty náležely. Poslední úkol, punčocháčová hra, která vzbudila velké nadšení a salvy smíchu, tedy rozhodla o konečném pořadí.

  1. TOM 1419 Otrokovice                         730 bodů
  2. TOM Kadao                                       690 bodů
  3. TOM Chippewa                                  660 bodů
  4. TOM Zlaté šípy                                  630 bodů
  5. TOM Kamarádi                                   590 bodů

Všem účastníkům gratulujeme. Nejen vítězům, ale i poraženým, protože předváděli úžasné výkony a velmi dobře reprezentovali své oddíly. Uspět v tak velké a kvalitní konkurenci není jednoduché a mnohdy scházelo i ono pověstné „štěstíčko“, které v příštím ročníku může naopak stát na straně letošních poražených.

V den odjezdu účastníci pečlivě poklidili základnu a zapojili se do vysazení krásného stromu, který jsme darem dostali od České rady dětí a mládeže. Areál herberku tak bude trpělivým svědkem růstu Ginkgo biloby. A jak ukázala letošní jednadvacítka, určité také růstu našeho spolku.

Za organizátory mohu říci, že jsme z letošního ročníku velmi nadšení a ještě dlouho v nás zůstane dobrý pocit a energie do další práce, kterou jsme od účastníků načerpali. Tak milá a ochotná parta, která se s chutí a zápalem pouští do každého úkolu, je snem každého organizátora. Velké díky patří také vedoucím a doprovodům, které s oddíly přijely a které se plně a ochotně zapojovaly do organizace, přípravy soutěžních úkolů a dokonce také do vaření a úklidu.

Letošní novinkou byl také přímý přenos dění ze soutěže na sociálních sítích, který se do příštího ročníku zajisté ještě vylepší. Celkově lze letošní ročník hodnotit jako zdařilý a již teď se těšíme na podobně hojnou účast v ročníku příštím.

Marek Kuskov

 

 

 

Fotografie: 

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu