„Československý“ turistický závod

denisa
Asociace

Letošní sezona turistického závodění vyvrcholila minulý týden na severu Čech. Na Šluknovsku v Mikulášovicích se běžel za mezinárodní účasti poslední mistrovský závod jednotlivců v tomto roce. Mezinárodní mistrovství v turistickém závodě je každoročně vyvrcholením sezony v tomto specifickém sportu, který mají pod svými křídly kdo jiný než tomíci ve spolupráci s Klubem českých turistů.

Tento rok byl dokonce výjimečný tím, že nad tímto závodem převzal záštitu Český olympijský výbor prostřednictvím jeho předsedy pana Jiřího Kejvala. Naši závodníci si tak asi poprvé v životě mohli zasportovat pod vztyčenou vlajkou s olympijskými kruhy. Na motivaci českých tomíků to bylo rozhodně vidět a jejich výkony byly doslova excelentní. Vítězně ovládli všechny kategorie a v soutěži národů tak získali zaslouženě první místo. Přátelé ze Slovenska přicestovali v mírně oslabené sestavě, ale přesto na trati nechali všechny síly a jejich výkony plně odpovídaly jejich možnostem, v některých případech je dokonce překročily.

V rámci závodu jsme navázali řadu nových přátelství a už nyní je znám termín i místo pro MMTZ 2016, které se běží na Slovensku. Naše výprava se má rozhodně na co těšit, závody u našich sousedů jsou totiž vždy mnohem drsnější, a tak se budeme mít alespoň na co připravovat. Mikulášovické mistrovství proběhlo za podpory Ústeckého kraje a pod záštitou hejtmana Oldřicha Bubeníčka. Slavnostního ceremoniálu se zúčastnila celá řada významných hostů v čele se senátorem Parlamentu České republiky panem Zbyňkem Linhartem, který v závěrečné zdravici přiznal, že v mládí také běhal naše TBZetky. O zahájení ceremoniálu se postaral místní hudební soubor, který přítomné zmrazil skladbami pro každého sportovce emotivními. Zazněla česká, slovenská i evropská hymna.

Vyhlášení výsledků se konalo na náměstí a nejen, že se ho zúčastnilo 111 českých, 53 slovenských a 2 peruánští závodníci, zatleskat vítězům dorazilo i několik desítek místních občanů. Nyní už na výkonnostní turisty závodníky čeká pouze mistrovský závod štafet a na úplný závěr smíšené dvojice.

 

Tomáš Fúsek

 

Mezinárodními mistry se stali:

Zuzana Bulajková – TOM Orlová

Jan Kůrka – TOM Orlová

Kristýna Maťaťová – Tuláci Frýdek – Místek

Tomáš Gilg – Nezmaři Bílovec

Zuzana Šebestová – TOM Suchdol nad Lužnicí

Martin Zeman – Kralovice

Barbora Macurová – Divočáci Frýdlant nad Ostravicí

Ladislav Merta – Žlutý kvítek Palkovice

Magdaléna Gencová – TOM Orlová

Daniel Sosnovec – TOM-KČT Kralupy nad Vltavou

Táňa Fidlerová – TOM Orlová

Vít Procházka – TOM-KČT Kralupy nad Vltavou

Květa Fúsková – TOM Stopaři Mikulášovice

Tomáš Fúsek – TOM Stopaři Mikulášovice

 

 

Fotografie: 

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu