Stanovisko šéfa KČT Jiřího Homolky k výši klubových příspěvků. Určeno zejména pro tomíky – členy KČT

omanek
Asociace

Vážení přátelé,

 dovolte mi, abych vás na základě prosby předsedy Asociace TOM ČR Tomáše Novotného informoval o změně struktury členských příspěvků do Klubu českých turistů na rok 2023. Chceme tím reagovat na množící se dotazy našich členů. Od r. 2023 je opět v KČT jeden typ příspěvků. Všichni členové KČT budou mít v r.2023 tedy stejné výhody členství. Ti, kteří chtějí klub podpořit více, mohou zaplatit příspěvky větší v dobrovolné kategorii „Turista-srdcař“. Další změnou je zrušení jednoho z posledních „reliktů“ propojeného členství A-TOM ČR a KČT a tím je sjednocení věkových kategorií. Člen A-TOM ČR bude platit příspěvky v následující výši: Dítě do 18ti let platí do KČT příspěvek 50,- Kč, junior 19-26 let 100,- Kč, dospělý člen 200,- Kč a senior 100,- Kč. Tímto se zrušila „anomálie“, která sama o sobě již nemá logiku a postrádá smysl, protože byla navázána na jiné aspekty propojeného členství A-TOM ČR a KČT, jako bylo např. automatické členství všech členů A-TOM v KČT. Touto „anomálií“ byl právě jednotný příspěvek do KČT ve výši dětského příspěvku pro všechny členy A-TOM bez rozdílu věku.

 Na základě struktury KČT se jako doposud platí příspěvky i na oblasti a odbory KČT. Většinově jsou tyto příspěvky pro děti a juniory minimální, mnohde nulové. Jejích výše je zcela v kompetenci dané oblasti nebo daného odboru. 

Asociace TOM ČR a Klub českých turistů jsou dva naprosto samostatné spolky, nyní zcela oddělené. Je naprosto nelogické, aby dospělí členové a junioři  A-TOM ČR  platili v KČT dětské příspěvky, naprosto mimo systém věkových kategorií v KČT (podobně jako členové A-TOM ČR platí v jiných spolcích, pokud jsou jejími členy, příspěvky také podle kategorií daného spolku).

Závěrem si dovolím připomenout, že KČT poskytuje také nemalou podporu oddílům TOM registrovaným v klubu,  a to ve výši 100,- Kč na člena (na turistický a sportovní materiál nebo na náklady turistických akcí). Dále podporuje nemalou částkou (v r. 2022 to bylo 167 tis Kč) turistické závody, přispívá na časopis Tomík. Každý oddíl TOM registrovaný v klubu může též v rámci svého odboru KČT využívat dotace Národní sportovní agentury (ca 1000,- Kč na člena dětské a částečně juniorské kategorie za rok) , a to na činnost nebo i mzdy a dohody o provedení práce či pracovní činnosti servisních pracovníků, vedoucích a cvičitelů.

                      Zdraví vás

                                                         Jiří Homolka

                                                        předseda KČT

                                   

 


Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu