Měsíc války

lukas.husek
Asociace
Zdroj: TOM Sluníčko

Na konci tohoto týdne uplyne měsíc od Putinova zločinného přepadení Ukrajiny. Denně jsme zavaleni strašlivými obrazy zkázy a lidského utrpení, denně se přesvědčujeme o tom, jak je zrůdný ruský režim nelítostný a nebezpečný.

Měsíc je dostatečně dlouhá doba pro krátké bilancování, toho, jak jsme mohli v této situaci pomoci my, tomíci.

 Sbírkami

Děkujeme všem, kdo se do nich zapojili. Lhostejno, zda se jednalo o sbírky finanční či materiální. Peníze Ukrajina potřebuje i nadále. Z ústředních prostředků jsme odeslali 25 000 Kč, následoval další nemalá pomoc ve formě zakoupení spacáků, karimatek či powerbank.

 Pomáhají naše oddíly

Ne vše se nám podařilo postihnout a postřehnout, nad to některé oddíly se nemají potřebu se svou pomocí chlubit veřejně.

Za všechny pomáhající zmiňme těchto pár oddílů:

TOM 3511 Vltavský paprsek poskytnul finanční dar.

TOM 4702 KADAO, TOM 2611 Lesani, TOM 2402 Rapšach, TOM 21004 Sůvy, TOM 9999 Veverk, TOM 21009 Poutníci poskytnuly materiální pomoc.

TOM 19211 Sluníčko vytvořil a vybavil komunitní prostory pro uprchlíky. TOM 412 Kasiopea se třetí týden podílí na každodenní přípravě a dodávce teplých obědů a studených večeři pro těchto téměř 60 osob.

TOM 21121 Ještěrky Jesenice uspořádal charitativní Běh pro Ukrajinu a jejich vedoucí Vítek "Vejtek" Procházka dovezl na ústředí pračku pro potřebné.

 Rychlá mise Máry a Donkyho

V sobotu 26. února, krátce po začátku války, odvezly dva fordy humanitární pomoc (od spacáků po hygienické potřeby) do polské Přemyšle. Pomoc pocházela z rychlé skautské sbírky organizované vzápětí po přepadení Ukrajiny díky Skautskému institutu. Naše auta řídili Marek Kuskov a Tomáš Novák – Donky. Jeli na otočku a mákli si.

 Dali jsme k dispozici tři spolkové základny

Od 1. března 2022 je pro potřeby exulantů vyčleněno Uherské Hradiště. Pronajala si ho od nás privátní advokátní firma (poskytli jsme ji ho za výrazně sníženou cenu) a krátce po invazi zde ubytovala uprchlické rodiny. Pan správce Crla základnu vybavil pračkou. Ubytovna je pro tyto účely zablokována do konce května. Poté předpokládáme jeho normální provoz pro turisty. Připomínáme ale, že situace je dynamická…

V sobotu 19. března ubytoval Zdeněk Šmída, správce dubického domečku, desetičlennou skupinu potřebných v naší základně v České Lípě. Díky za organizaci této akce patří Anežce Klabanové a právě Zdendovi. Domeček je pro tyto účely zablokován do konce června, od července předpokládáme jeho normální provoz pro turisty.

V těchto dnech znovu jednáme o využití Pstruží. Naši ochotu poskytnout tento dům nebo jeho část poněkud komplikují obrovské náklady na vytápění. Dům není náš (to by nevadilo, Magistrát Ostravy s poskytnutím souhlasí), ale nemoderní kotel je ekonomickou noční můrou. Hledáme formu, jak z tohohle vybruslit (pozn. o kompenzacích nabízených státem samozřejmě víme a využijeme je). Základna je pro tyto účely v pohotovosti do konce června – tzn., že pobyty zatím nerušíme, ale hosté jsou informováni o možném ubytování exulantů. Od července předpokládáme jeho normální provoz pro turisty.

 Ústředí se v uplynulých týdnech stalo překladištěm praček, ledniček a také nejrůznějších matrací a také kol, mladí mužové z ústředí přiložili v Roztokách, ale třeba i na hlavním nádraží ruku k dílu.

V Roztokách humanitární pomoc díky místním dobrovolníkům velmi dobře funguje – nemůžeme a nechceme stát stranou.

Tomáš Novotný

Fotografie: 
Zdroj: TOM Sluníčko, BrnoZdroj: TOM Sluníčko, BrnoZdroj: TOM Ještěrky, JeseniceZdroj: TOM Kadao, OpavaZdroj: TOM Lesani, KarvináZdroj: TOM Práčata, RapšachZdroj: TOM Sluníčko, BrnoZdroj: TOM Sůvy, PrahaZdroj: TOM Zálesák, HlučínZdroj: TOM Zálesák, HlučínZdroj: TOM Zálesák, HlučínZdroj: TOM Vltavský paprsek, Kralupy nad VltavouZákladna tomíků v Uherském HradištiMarek Kuskov a Tomáš Novák - DonkyDva plné asociační fordy

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu