Ekotábory u tomíků - jde to!

Anežka
Asociace

Poslední Kolotoč před letními tábory se točil ve znamení ekotáborů. Nápadů padlo plno, jen čtěte níže...

Šetrnost k přírodě vnímáme jako nedílnou součást našeho táboření. Nejen kvůli samotné okolní krajině (lesu, louce, vodě), ale také kvůli tomu, že dětem v mnoha ohledech jdeme příkladem a můžeme tak ovlivnit návyky dětí a možná také i jejich rodin. Nabízíme vám drobné ale snad praktické rady a nápady, jak některé věci dělat šetrněji. Některé vyžadují více úsilí nebo financí a některé nestojí naopak zase vůbec nic. 

 

VAŘENÍ (Anežka Klabanová, TOM Robinsoni, klabanova@seznam.cz)

* Bezmasá jídla v jídelníčku – Při sestavování jídelníčku myslet na poměr bezmasých jídel vůči těm s masem. Celý proces produkce masa je mnohonásobně náročnější na spotřebu vody a surovin pro krmení než pro rostlinnou výrobu. Stejně tak bezmasá jídla většinou bývají i levnější. Možná si také ušetříte čas a nebudete muset do města jezdit tak často pro čerstvé maso. Zajímavý nápad od Paši Pokorné, která vytvořila sdílený formulář se seznamem osvědčených jídel pro inspiraci. Najdete zde.
* Vařit co nejvíce bezezbytkově - Snažit se dobře odhadnout množství navařeného jídla. Stejně tak předvídat a dát dětem do ešusu přiměřenou porci, aby nedojedené zbytky nevyhazovaly.
* Nápoje – Nabízet dětem pravidelně i obyčejnou čistou vodu jako alternativu sladkých šťáv. Případně dochutit citronem, mátou. Sníží se spotřeba kanystrů se šťávou. Výhodou bude i to, že na várnici nejdou vosy. Alternativou je i vaření čajů z bylinek (maliník, kopřivy, máta).
* Bylinková zahrádka – V zahradnictví lze zakoupit květináček bazalky, petržele, pažitky, máty atd. a ten pak přesadit na táboře do země. Třeba bylinky vydrží na tábořišti i do příštího roku. Hodně odolná je máta.
* Mytí nádobí – Mytí nádobí v tekoucí vodě spotřebuje více drahocenné vody. Mytí v lavorech, zašpuntovaných dřezech ušetří vodu. 
* Svačiny na celodenní výlet (Jája Póčová, TOM Oftalmo) – Místo připravených balíčků (igelit. sáčků) s namazanými chleby a například trojúhelníčkem taveného sýra pro každého, si mezi sebe rozdělí půlky bochníků chleba a například krabičku vlastní vyrobené pomazánky. A na místě oběda teprve vše nakrájí, namažou.
* Mixované svačiny (Jája Póčová, TOM Oftalmo) – Ovoce, zelenina, rozkrájené tatranky atd. Každý si vezme to, na co má zrovna chuť. Dají se tím spotřebovat zbytkové nebo přebývající suroviny.

 

NÁKUPY (Mirka Matějková, TOM Dakoti, mirkamatejkova58@gmail.com)

* Neigelitové sáčky – Lze nahradit látkovými sáčky, pytlíky ušité ze starých záclon atd. Možno také poprosit o papírovou krabici v obchodě. Aby pečivo neztvrdlo, lze použít různé „funkční“ pytlíky se speciální membránou. A nebo alespoň igelitové sáčky a tašky používat opakovaně, vícekrát. Na velké objemy pečiva používat velké pevnější „odpadové“ pytle místo mnoha malých, lze používat také opakovaně.
* Nakupovat ve větších baleních – Před táborem, ale i během tábora oceníte jednak pravděpodobně příznivější cenu a také vám nezbude tolik obalů. Makro, Maxi balení alá XXL týden v Lidlu, např. rýže (5 kg), jogurt (1kg), šťáva (5l)…
* Nakupovat lokálně – Pokud to jde, nakupovat u místního řezníka, pekaře atd. 
* Plánovat dopředu ježdění na nákupy – Snažit se minimalizovat počet výjezdů. Jednak tím, že kuchař sladí s nákupem např. vaření z čerstvého masa. Nebo i tím, že má dobrý přehled o zásobách a předvídá, co brzy dojde. 
* Upřednostnit potraviny zabalené v papíře nebo skle, to jsou lépe recyklovatelné obaly oproti plastu nebo tetrapaku.
* Na nákup na kole – Možné vyslat rychlospojku pouze na kole místo autem. 

 

ODPADY (Anežka Klabanová, TOM Robinsoni, klabanova@seznam.cz)

* Recyklace - Pokud už nijak materiál (obal, výrobek, jídlo, ….) nevyužiji, pokusím se ho alespoň zrecyklovat. Plast, papír, sklo je jasné. V některých obcích se třídí i tetrapakové obaly zvlášť (oranžové kontejnery), někde se hází do stejného kontejneru jako plasty - bývá označeno nálepkou na kontejneru nebo na doptání na obecním úřadě. Také jsou někdy v nabídce i šedé kontejnery na kov. Vysvětlit co do kterého koše patří dětem i vedoucím.
* Pevné odpadové pytle použít vícekrát – Pytle od plastů, skla a papírů bývají poměrně čisté, lze použít vícekrát. 
* Bioodpad – Zbytky jídel končí ve vykopané odpadové jámě. Některé zbytky by však mohly sníst i hospodářská zvířata (prasata, slepice) ve vesnici u tábora. Možná si tak ve vesnici vytvoříte další užitečné kontakty. Nutno vědět, co zvířatům majitelé chtějí dávat a co ne.
* Kompostování – Vytvořený kompost (humus, zeminu) můžeme použít například na zasypání a dohnojení místa, kam odtéká znečištěná voda z nádobí, hnojení táborové zahrádky, … Nebo kompostování použít i jen jako vzdělávací aktivitu pro děti. 
     # V čem kompostovat? Kbelík s víkem (jako základ použít vrstvu hlíny, nezapomenout přidat žížaly!). Nebo lépe pro tento účel vybudovat přímo větší ohrádku (ideálně i s poklopem). Druhý rok na táboře můžete již těžit uzrálý kompost.
     # Co do kompostu patří? Slupky, tráva, popel, nať a neplesnivé zbytky zeleniny, ovoce, kávová sedlina, žížaly, tenké čajové sáčky, v malém množství papír. 
     # Nepatří tam zbytky masa, kosti, mléčné výrobky, vařené jídlo ve velkém množství, citrusy ve velkém množství, plesnivé jídlo.
* Co za odpad vezeme na tábor? – Už při balení materiálu na tábor myslet na to, co s obaly na místě uděláme. Balit do pevných krabic, které vydrží až do konce, papírových pytlů (místo igelitu), novin (ty se využijí na sušení bot), … Stejně tak poprosit rodiče o stejný přístup.

 

HYGIENA, DROGERIE (Tomek Hurt, TOM Dakoti, hurt.tomas@gmail.com)

* Používání ekologických a v přírodě lépe odbouratelných prostředků - lze nakoupit na e-shopech např. econea.cz nebo již v drogeriích a bezobalových prodejnách a bioobchůdcích. Vstupně vyšší náklady na nákup dávkovačů atd. Další plnění už levnější.
     # prostředek na mytí nádobí (80-100 Kč/litr) – Ecover, Sonett, …
     # tekuté mýdlo (pro 40 lidí spotřeba cca 2,5 l - 500-700 Kč) – Sonnet, Tierra Verde
     # šampony, sprchové gely (možné nakoupit a používat erárně, pro 40 lidí spotřeba cca 750 ml – 600-800 Kč)
     # zubní pasty (v plnitelných dávkovačích, pumpičkách 100 ml - 250Kč)
     # další: repelenty, prací prostředky
* Hubky na nádobí – přírodní kompostovatelná houba - lufa (1ks - 60 Kč).
* Využití starých triček, povlečení – rozstřihat a využít na utírání stolů, umývání toalet, hadry na cokoliv.
* Pro orientaci ve značkách ekodrogerie – článek zde.

 

AKTIVITY S DĚTMI (Mirka Matějková, TOM Dakoti, mirkamatejkova58@gmail.com)

* Večerní vyráběcí programy (Večerníčky-oddíl UFO, Mája Šafaříková) – poklidné dobrovolné různorodé vyráběcí kroužky – viz například níže
* Vyrábění z odpadů (upcyklace)-z plastových kanystrů (kbelík, košík s uchem, květináčky na pěstování bylinek, pořadače na časopisy), z ruliček od toaleťáků a vajíčkových plat- vyrábění postaviček, náramky z plastových opálených střípků….
* Vyrábění ze starého zbylého vosku (z čajovek a jiných svíček) - výroba nových originálních svíček, vyrábění loučí (ze starých obinadel, pruhů látky, březové kůry, …)
* Sbírání smůly do kelímků od jogurtů/plechovek – vyrábění loučí
* Pásek s prázdnými víčky pro sběr odhozených PETek v přírodě
* Voskované ubrousky na svačinu – bavlněný ubrousek posypat nastrouhaným voskem a zapéct 10 s v troubě.
* Výroba, šití, pomalování plátěných tašek, vaků, nákupních sáčků
* Ponožkové koule – nahradí novinové koule omotané izolepou
* Kuželky – ze starých PET lahví
* Vyrábění z papírového kartonu – velké stavby – krabice od televizorů, jízdních kol, atd.


Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu