Okouzlení lesem a krajinou Českého středohoří

lukas.husek
Asociace

Na konci uvolněného a radostného léta jsme s dvěma německými skupinami zvládli otestovat inovované programy Kouzelný les a Expedice Středohoří.

Pro mnohé z účastníků bylo těch pár dní v Oparně první návštěvou u sousedů.

24. – 26.8.2020 (modul 2)

Kouzelný les unesl účastníky do zcela jiného prostředí, než na které jsou zvyklí. Přesto se jim stal krátkodobým útulkem, živou učebnicí i prostorem k vyřádění se.

Děti ve svých pracovních skupinách zkoumaly život rostlin a živočichů v lese a vše si pečlivě zaznamenávaly do pracovních deníků. Zjistíly, že les je všestranný soubor jednotlivců, ve kterém je všechno se vším propojené a kde spolu všechno navzájem souvisí.

Díky tomu si uvědomily jak je důležité udržovat v přírodě rovnováhu. I když nás některá rostlina neoslní svým půvabným květem, nebo náím hodně nohaté či chlupaté zvíře není sympatické, má ve svém domově své důležité místo. Boty se zouvají a našlapuje se lehce.

Abychom les mohli účelně chránit, potřebujeme nejdříve pochopit vztahy v něm, prožt jej všemi smysly příjemné pocity a uvědomit si bohatství, které nám poskytuje.

V lese žije mnoho malých, až mikroskopických čarodějek a mágů, kteří své čáry provádějí téměř neviditelně, ale jejich každodenní hemžení vede k velkým kouzlům.

A tomu jsme mohli být dohromady svědkem na slunné stráni pod buky a ve stínu olší u zpívajícího potoka.

4. – 6.9.2020 (modul 1)

Expedice Středohoří vede k hlubšímu poznání zdejší krajiny, její historie ale i k poznání sebe sama uprostřed ní. Překračuje hned několik hranic, jak na mapě, tak osobních.

V několika dnech si mohli účastníci osahat a projít historii okolních hor, jejíich úbočí i údolí.

Vyzkoušeli si různé role při tematických hrách a při práci ve skupinách rozvíjeli schopnosti spolupráce.

Doba kdy v pravěku vznikaly špičaté a holé kopce bez života je nám přípiš vzdálená. Výsledky formování krajiny pomocí různých živlů jsou často skryté pod stromy a květinami. K minulosti z geologického pohledu nedávné se nám vztahuje snáz. Člověk jako další činitel se do tváře krajiny významně zapisuje již tisíciletí.

Jaké to bylo prodírat se neznámou pustinou a hledat nové domovy? To si účastníci vyzkoušeli na vlastní kůži při výstupu na Lovoš, převtěleni do členů slovanského kmene v ranm středověku. Jak si poradit s těžkostmi, které putujícímu společenství postaví do cesty příroda i lidské vztahy? Některé strategie jsou úspěšné, jiné potřebují vylepšit.

Pokročilou spolupráci a koncepční myšlení je potřebné i při deskové hře na zakládání vesnice. Tady je ve výhodě skupina, která bystře poslouchala a dobře si zapamatovala nové informace. Za správné odpovědi získala při startu lepší podmínky pro umístění svojí vesnice.

Historie 20.století se dotýká silně dvou sousedících národů. Uběhlo mnoho let a několik generací již žije ve své krajině, která byla zpočátku neznámá a náročná. Současní mladí lidě se již mohou ohlédnout a čerpat ze zkušeností lidského společenství bez ohledu na jakékoli hranice.

Program obsahuje mnoho stránek jedné knihy zvané České středohoří, mnoho jich ještě zbývá k přečtení a další čekají na nové příběhy.

Kateřina Pilátová

Fotografie: 
Modul 1Modul 1Modul 1Modul 2Modul 2Modul 2

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu