Vytvořte si nový oddílový web! S webovými šablonami tomíků je to snadné.

Ondra
Asociace

Přemýšlíte již delší dobu nad aktualizací vašeho oddílového webu? Nebo se chystáte na tvorbu webu nového a hledáte vhodnou dobu? Naše činnost je nyní lehce ochromená a tak je nejvhodnější čas vrhnout se na potřebné úpravy. V tomto článku naleznete potřebné informace k tvorbě profesionálních webových stránek vašeho oddílu.

Asociace TOM má dvě připravené šablony do redakčního systému Wordpress. Jedná se o redakční systém, ve kterém se spravují webové stránky velmi snadno. Přidání článku z akce, či fotogalerie je otázka několika málo kliknutí a zvládnou ho i úplní žačátečníci. Ukázkové weby můžete shlédnout na odkazech:

Některé oddíly tomíků již na šablonách své weby mají, můžete se inspirovat např. zde:

Obě šablony se liší rozestavěním článků a mají rovněž drobné odlišnosti v hlavičce webu. Do šablon jsme přidali takové vlastnosti, které budou dobře ovladatelné i začátečníkům a pokryjí oddílové potřeby. Na webu naleznete např.:

  • Možnost přidávat články, stránky, kontakty
  • Možnost přidávat krátké textové zprávy
  • Zobrazení kalendáře nejbližších oddílových akcí
  • Zobrazení fotografií ve fotogalerii na Google Disku
  • Připravujeme možnost registrace dětí na akce

Celé stránky je možné si vytvořit zcela zdarma. Webhosting webu je zajišťován na serveru Lebedahosting, který spravuje Junák-český skaut, z.s ve spolupráci s Českou radou dětí a mládeže. Instalaci webových stránek jsme se snažili udělat tak jednoduchou, aby ji zvládli i úplní začátečníci. Webové stránky se vytvoří na doméně tomici.cz, tedy např. stopari.tomici.cz, zalesaci.tomici.cz. Tuto adresu můžete pro svůj web používat. Pokud však vlatníte doménu 2. řádu, např. www.stopari.cz apod. můžete ji po instalaci na web přesměrovat.

Jak postupovat při instalaci webu?

1) Zaregistrujte se na stránkách Lebedahostingu a při registraci vyberte, že patříte do Asociace TOM ČR

2) Po přihlášení se ocitnete v prostředí, ve kterém si můžete zakládat jednotlivé webové stránky. Stránek si v případě potřeby můžete vytvořit i více. Tlačítkem "Založit nový web" začnete s instalací webových stránek.

Ve formuláři vyplníte několik polí:

  • Doména - název, který budete chtít mít ve webové adrese, např. pro adresu stopari.tomici.cz, vyplníte "stopari"
  • Jednotka - zde, prosím uvádějte celý název oddílu, např. Asociace TOM ČR, TOM 12345 Stopaři
  • Obsah - zde stručně popište, čeho se bude týkat váš web, např. Webové stránky oddílu Stopaři
  • Založit variantu - zde vyberete, jakým způsobem budete chtít instalovat webovou stránku. Pokud chcete využít nabízených šablon, pak ponechte 1. možnost tzv. rychloinstalace. Pokud byste chtěli pouze využít webhostingu zdarma, můžete využít třetí variantu instalace (Prázdný webhosting), případně si budete chtít nainstalovat svou vlastní šablonu ro Wordpress, pak využijete druhou variantu.
  • Heslo správce - toto heslo si dobře zapamatujte, díky němu se budete následně přihlašovat do administrace webových stránek
  • Typ šablony - k dispozici máte 3 varianty šablon wordpressu, první dvě jsou nabízené šablony tomíků, třetí variantou je pak prázdný Wordpress. Vyberte požadovanou variantu. Na náhledy šablon se můžete podívat přímo při registraci.

3) Po založení webových stránek musí proběhnout schválení instalace vašeho webu. Schválení zpravidla netrvá dlouho, někdy v řádu minut, jindy v řádu hodin, dle vytíženosti ústředí. O schválení budete informováni emailem. Další email vám dorazí, až se webové stránky nainstalují, zde budou rovněž informace o vstupu do administrace webu.

Web máte připravený a můžete se pustit do úprav. Naleznete na něm několik vzorových článků a fotek, které slouží pouze jako DEMO obsah.

Co mám udělat po instalaci?

Níže naleznete několik kroků, které je třeba udělat, abyste si web přizpůsobili potřebám vlastního oddílu.

  1. Odstraňte, nebo přepište DEMO články. Jejich úpravu naleznete v levém menu pod záložkou "Články", to samé platí i pro krátké textové zprávy. Jejich úpravu či smazání naleznete v záložce "Informujeme" v levém menu.
  2. Na úvodní stránce a na dalších stránkách změňte úvodní fotografie. Fotografii můžete změnit v detailu každé stránky. Po kliknutí na konkrétní stránku je na pravé straně položka "Featured image", zde pomocí tlačítka "Nahradit obrázek" vložíte nový.
  3. Upravte si stránku "O oddílu" a "Letní tábor" v záložce "Stránky" v levém menu.
  4. Upravte si stránku "Kontakt", kde si vyplňte aktuální adresu vaší klubovny a doplníte medailonky jednotlivých členů vedení. U osob rovněž můžete vložit fotku.
  5. Upravte si horní menu, můžete zde odstranit např. odkaz na "Letní tábor", případně přidat nějaký jiný odkaz. Úpravu menu naleznete v levém menu "Vzhled->Menu", kde kliknete na požadovaný odkaz např. "Letní tábor" a kliknete na "odstranit". Poté menu aktualizujete tlačítkem "Aktualizovat menu"
  6. V levém menu v záložce "Extra" si upravte:
    1. Logo oddílu
    2. Vložte odkazy na vaše sociální sítě. (budou na ně směřovat odkazy z patičky webu)
    3. Změňte si vrchní fotografie pro "archiv článků" a "výsledky vyhledávání"
    4. Můžete zde přidat fotografie partnerů. Loga MŠMT, EU a Asociace TOM zde však, prosím, ponechte.
  7. Dále je třeba napojit váš Google kalendář, aby se na webu objevovaly akce vašeho oddílu. Kalendář s vaším webem propojte dle tohoto návodu.
  8. Jako poslední je třeba vytvořit fotogalerii na Google Disku, která se bude zobrazovat na vašem webu. Fotogalerii můžete připojit podle tohoto návodu.

Na první pohled se zdá, že je vše velmi složité. Snažíme se však vše popisovat jazykem začátečníků, aby instalaci zvládl skutečně každý. Pokud byste měli jakékoliv dotazy k webovým šablonám případně potřebovali pomoc, obraťte se, prosím, na Ondřeje Šejtku na emailu ondra@a-tom.cz. Budeme rovněž rádi za jakoukoliv zpětnou vazbu, zda jsou návody dostatečně intuitivní. O webových šablonách tomíků můžete rovněž diskutovat ve skupině "Oddílové weby tomíků" na Facebooku.

Ondřej Šejtka


Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu