Testovali jsme program Expedice Středohoří v projektu AD FONTES

lukas.husek
Asociace

Expedice za poznáním krajiny, její historie i za poznáním sebe sama.

Ve třetím říjnovém týdnu jsme v Oparenském mlýně uvítali skupinu žáků z Ekotýmu ze základní školy v Liběšicích. Skupina byla vybrána na testování programu EVVO Expedice Středohoří. Jedná se o náročný terénní program pro sehrané skupiny, které si nebojí dát do těla.

Hned od první minuty střídala jedna akce druhou. Děti čekala nejprve dvě stě metrů dlouhá cesta po slepu nově vznikající sopečnou krajinou. Při výhledu na panorama sopečných vrcholků pak povídání o vzniku a geologii Českého Středohoří.  Následovala další terénní aktivita, při níž se na vlastní kůži mohli přesvědčit o tom, jak vznikají údolí a jak voda modeluje krajinu Výborným příkladem je pro to přímo Oparenské údolí. A nastal čas pro příchod prvních obyvatel. Radosti a strasti osidlování Českého Středohoří novými kolonizátory si účastníci vyzkoušeli při strategické deskové hře. Klučili lesy, zakládali vesnice, hloubili studny, orali pole, stavěli, obchodovali, ale také bojovali o přežití v drsném středohorském klimatu. Jak vypadá kolonizovaná a osídlená krajina a jaké jsou důsledky přetváření krajiny člověkem se pak skupina vystoupala podívat na nedaleký Lovoš, odkud je skvostný výhled.  Ani cestou samozřejmě nechyběli hry a další doprovodné aktivity. Posunuli jsme se v historii a skupinu čekal drsný střet se současností - výprava k novému tělesu dálnice D8 vedoucím přes nejcennější úseky chráněného území. V zázemí hned po návratu následovala rolová dramatická hra, simulace vyjednávání o trasování D8. Kdo je v právu? Obyvatelé vesnic nesnesitelně zamořených hlukem a výpary kamionů nebo ekologové? O čí zájem tady vlastně jde? Že by projektanti opravdu nedokázali pro dálnici najít jinou trasu? Hra se protáhla o hodinu a pozorovatel jen žasl, kde se v dvanáctiletých dětech bere tolik odhodlání, schopnosti argumentovat a bojovat za svou věc, a to vše věcně a slušně….Ale konec řečí, a opět hurá do krajiny, na putování po okolních kopcích a přírodních zajímavostech, po kterých skupinu provedl vlastní geocachingový okruh. V závěru dne za odměnu absolvoval tým výstup na Milešovku a zde krátké přespání, aby mohli zažít magické svítání na hromové hoře! Po sestupu a vydatné snídani ještě zbývalo najít ten správný panoramatický výhled a po vzoru krajinářů 19. století pěkně vymalovat svůj dojem z Českého Středohoří.

Skupina dětí z liběšické základní školy odjížděla po nabitém programu přes značnou únavu nadšená, s sebou si každý odvážel vlastní expediční deník se zachycenými zážitky. Program bravurně lektoroval zkušený ekopedagog a sám autor programu Honza Kotěra a Kateřina Pilátová, také spolutvůrkyně jednoho z programů v rámci AdFontes.  Troufáme si říci, že se program z hlediska účastníků i organizátorů velmi povedl a v závěrečné evaluaci pedagogů získal vysoká hodnocení.

Helena Podroužková

koordinátorka CZE modulů

Fotografie: 

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu