K pramenům v Oparenském mlýně. Uspěli jsme v dalším evropském projektu!

lukas.husek
Asociace

Téměř rok jsme napjatě čekali, zda uspějeme u německého donátora s evropským projektem AD FONTES (česky K pramenům). Začátkem dubna 2017 jsme se dočkali radostné zprávy, že projekt K pramenům byl schválen! Po všech nervy drásajících opravách, vysvětlování a dokladování v opravdu šibeničních termínech si náš spolek opět užije evropské peníze, konkrétně více než 260 tis. €, tj. cca 7 mil Kč. Přitom neuplynulo mnoho času od projektu minulého – náhon a další protipovodňová opatření v Oparenském mlýně jsme dokončili před necelými třemi roky.

O jaký projekt se jedná?

Nutné je říci, že na projektu nebudeme pracovat sami. Asociace TOM bude hlavní partner s největším odpovědností. Dalšími partnery budou tři německé spolky: Domino Soziale Projekte z Žitavy zastoupený Lutzem Casallem - v minulosti s námi spolupracoval při vybudování multifunkčního sportovního hřiště ve Sloupu. Druhým partnerem je dynamický spolek z Drážďan zastoupený Markem Liebscherem. To je náš nový partner s druhým největším finančním podílem. Třetím, posledním partnerem, je spolek Erzgebirgsverein z Annabergu, který vede Gabriele Lorenz – ano, ta Gabriele Lorenz, která s námi spolupracovala na obou etapách obnovy Oparenského mlýna.

Během tří let vytvoří realizační týmy všech spolků vzdělávací programy na Oparenském mlýně, jeho okolí a na německé straně Krušných hor. Vzniknou tak zcela unikátní environmentální vzdělávací programy. Účastníci si zkusí, jak se žilo za dávných časů. Využijí dobové suroviny a materiály, poznají jak se tehdy získávaly zdroje obživy. Návštěvníci mlýna si budou moci vyzkoušet pěstování různých plodin, naučí se poznávat faunu a floru v okolí mlýna či se například poučí ve znalostech o vodě. Němečtí partneři např. připraví masky na tradiční masopust a na německé straně Krušných hor představí faunu, floru a historii svého regionu.

Programy jsou koncipovány zejména pro mládež a děti, mohou se ho ale zúčastnit i dospělí. Jelikož se jedná o přeshraniční projekt, budou se některých programů účastnit česko-německé skupiny a všechny příručky k programům budou jak v českém, tak v německém jazyce. Na průběh akcí budou dohlížet zkušení koordinátoři programů v čele se správcovou mlýna Helenou Podroužkovou.

Projekt je plánován od 1. 10. 2017, kdy se začnou pilovat jednotlivé programy a zařizovat potřebný materiál. Programy si zájemci posléze budou moct vyzkoušet od 1. 10. 2018 a toto testování skončí k 30. 9. 2019. V posledním roce projektu budeme upravovat obsah aktivit na základě testování a ty budou otevřeny pro ostatní zájemce. Cílem je, aby bylo možné tyto vzdělávací akce nabízet i po skončení projektu.

Celkové náklady projektu (tedy všech 4 spolků) činí něco málo přes 580 tis. € (cca 15,5 mil Kč).

Pokud vás chystané aktivity zaujaly a měli byste zájem zúčastnit se testování v druhém roce projektu (1. 10.2018 – 30. 9. 2019), sledujte naše webové stránky, případně hromadné emaily z ústředí a na výzvu se včas ozvěte na mail lukas.husek@a-tom.cz.

Lukáš Hušek

projektový manažer AD FONTES

    

 

 

 

 


Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu