Úklid a údržba chalup nad Vsetínem

lukas.husek
Asociace
Pracovní víkend turistického oddílu mládeže KADAO Opava na TCH Kusalíno ve Vsetínských Beskydech
 
V rámci plánovaných udržovacích prací na chatě KČT Kusalíno, která slouží především pro činnost TOM, v rámci víkendu 2.-4.9.2016 zrealizovala úderná jednotka opavských tomíků z následující práce:
 
Oprava a vyzdění opěrné zdi, likvidaci kůrovcem napadených smrků, nachystání dřeva na zimní sezonu, sečení našich pozemků v širším okolí chat , opravu schodů a chodníku, úklidu v okolí chaty a čištění našich lesů od polomů . Pracovní nasazení zúčastněných bylo příkladné a bylo podpořeno i dostatečným množství techniky – asociačního terénního vozidla, třemi motorovými pilami, třemi křovinořezy, sekačkou, elektrocentrálou, zednickým nářadím a sekyrami.
Víkend byl zpříjemněn večerním grilováním krkoviček se zeleninou, pravou beskydskou zelňačkou, hrou na kytaru, vyprávěním veselých historek a „sprchováním“ u naší sousedky Jany Kocurkové na jejím ranči. Počasí bylo nádherné.
Všem zúčastněným nelze než poděkovat za obrovský kus práce, který za víkend zvládli vykonat.
 
Jiří Homolka, správce TCH Kusalíno
 
 
Správcovské dny na Polaně
 
Jelikož se letos nekonala na Polaně Moravská letní táborová škola, rozhodli jsme se s rodinou v uvolněném termínu věnovat několik dní udržovacím pracem na naší základně.
 
Moje žena uklidila všechny chalupy – těch klumprů , co jsme nachystali - byl toho plné terénní asociační  auto. S kamarádem Norbertem Lichnovským  a mojí rodinou jsme pokáceli 2 velké stromy ( jeden suchý už nebezpečný ) – chalupy nám za těch 16 let zarostly až tak, že z nich je pomalu „šípkový zámek“ a výhled do krajiny není prakticky žádný.
Nebylo to úplně jednoduché, bylo potřeba stromy pokácet tak, aby nespadly na chalupu či nezničily další stromy. Realizovali jsme to s pomocí navijáku čtyřkolky, kterým jsme strom směrovali mimo chalupy . Prosvětlil jsem se synem od větví z rozrůstajících se stromů chalupy a posekali trávu v okolí chalup ( letos snad už naposled ).
V kácení budeme ještě pokračovat na podzim. Pokácené stromy zpracují na dřevo brigádníci z TOM Sylvatik, kteří se přihlásili na dobrovolnou brigádu v měsíci říjnu.  
 
Řešili jsme též neutěšený stav povlaků na matrace a dali přísný zákaz konzumace jídel v podkroví, které slouží ke spaní . Vyměnili jsme opět rozbitou sprchu za antivandal verzi, na které není snad co rozbít ( kolikrát jsem byl již o tom přesvědčen ).
Zatmelili jsme koryto  osvědčeným „medvědím hovnem“ u venkovního zdroje vody – prosakoval . Mezi pracemi jsme si „odskočili“ do našich beskydských lesů na hřiby, borůvky nebo jen tak se projít po „fotostezce“ neotřelou valašskou krajinou ke kapličce a na rozhlednu Miloňová.
 
Večery za jasných nocí s oblohou plných hvězd dokreslovaly pak atmosféru tohoto nádherného místa.  
 
Jiří Homolka, správce
Fotografie: 

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu