Adventní pečení perníčků

denisa
Asociace

Začal advent a první adventní víkend jsme my, Magneti, opět pořádali tradiční Zdobení perníčků. Je to již dlouholetá akce, přesné číslo tohoto ročníku je ve stavu zkoumání našimi pamětníky, ale dle mého se bude blížit k 20. A vzhledem k tomu, že číslo účastníků opět vzrostlo, i akce byla mimořádně úspěšná.

Přijměte prosím pozvání na malou exkurzi tohoto ročníku:
Kdysi dávno roku 2015, zhruba přesně 7.listopadu v 8 hodin ráno vypuklo v přiměřeně velké školkovské kuchyni pečící běsnění. Parta složená z členů oddílu, z přátel oddílu i perníkových odborníků zpracovávala zhruba 30 kg perníkového těsta. Po započtení úbytku kvůli průběžnému koštování těsta se zpracovalo zhruba 29 kg. Kolik se vykrojilo tvarů a typů dnes již nikdo nespočítá (protože skoro nic nezbylo. A jestli něco přeci jen ano, tak jsme to určitě už snědli).

Zabere to zhruba šest až sedm hodin opravdového kmitání. Část upečených perníčků si rozeberou ti šikovnější z nás a ozdobí je tak, že se po nich při zdobení jen zapráší.
Poté přichází sobota před první adventní nedělí a samotná akce. Je připravena tak, že je zde připraveno mnoho krabic napečených perníčků, naděláno mnoho papírových kornoutů na polevu, malý pultík, kde je možné zakoupit ozdobené perníčky a speciální ozdoby, stanoviště s nařezanými smrkovými větvemi (velmi oblíbené jsou větve túje) a domluvený prodej věcí z květinářství ke zdobení  věnců a svícnů.
Dopoledne velmi rychle utíká, neustále je potřeba doplňovat perníky, dodělávat polevu (některé děti ani nemohou mluvit, jak mají zalepenou a umatlanou pusu), nosit větve...
V současné době počítáme každoročně s cca 200 účastníky a k tomu zhruba 40 organizátorů (zhruba 30 dětí + vedoucí prodejních a pracovních čet). Velmi oblíbená je akce zejména u menších dětí (možná právě kvůli sladké polevě, kdo ví).
Mimo to je to príma příležitost pro prenzetaci oddílu, setkání s rodiči i potenciálními novými členy...

Pokud byste se chtěli o akci dozvědět víc, případně byste třeba uvažovali o vlastní realizaci, mrkněte na náš web. Kromě dalších fotek a příspěvků zde najdete i kontakt, na kterém Vám rádi zodpovíme případné dotazy, co všechno taková akce obnáší

Kuba Kopecký
TOM 1018 Magneti

Fotografie: 

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu