Tomíci reprezentovali na XI.Olympiádě TOM v Trebišově

denisa
Asociace

Jedenácté setkání tomíků z KST a KČT se uskutečnilo ve východoslovenském Trebišově. Základnou byl areál a internát SOU na ulici Komenského. Akce se zúčastnily 3 oddíly TOM z ČR (TOM KADAO Opava, TOM Divočáci Frýdlant nad Ostravicí, TOM Čmoudík Ostrava) v počtu přes 60 členů (velkokapacitní bus + vícemístný automobil) a obdobný počet slovenských tomíků ze 4 oddílů TOM + pořadatelé z TOM Brontosaurus TJ Sokol Trebišov a další spolupracovníci.

Od čtvrtka do pondělka proběhnul bohatý turistický, sportovní a kulturní program, který bohužel po většinu času doprovázelo deštivé a chladné počasí. Absolvovali jsme výlety např. do vinařské oblasti Tokaj (Malá Trňa, slovensko-švýcarská  rozhledna, vinné sklípky), do nejnižšího bodu Slovenska (94,3 m) u řeky Bodrog v Klínu nad Bodrogom, termální koupaliště,  Rákóczi hrad a muzeum v Sárospatak, zdolali jsme nejvyšší horu okolí   Magas - hegy s lyžařským střediskem a další zajímavosti u Satoraljaújhely.

Souběžně proběhlo množství sportovních soutěží, např. turnaj ve fotbale, volejbale, ve střelbě, ve stolním tenise a v uzlování. Sportovalo se velmi férově. V místním vzácném parku proběhl přespolní běh. Velmi vyšperkovaný byl uvítací čtvrteční program, kde vystoupily místní skupiny taneční, folklórní, pěvecké a sportovní. Zúčastnilo se několik hostí, kromě zástupců sekce mládeže KST to byli představitelé pořádající školy, regionální rady KST, činovníci městské, okresní a krajské samosprávy.  Páteční večer proběhla náročná městská  hra „Duch Trebišova“. Závěrečný kulturní galaprogram si připravily všechny zúčastněné oddíly a vystoupení měla velmi vysokou úroveň. 

Naši tomíci se rozhodně neztratili ať již na poli sportovním či kulturním. Ale o počet medailí a pohárů v prvé řadě nejde.  Důležité je poznání, tyto krajiny jsou od nás již hodně vzdáleny a občas to dýchá exotikou, a to nejenom blízkostí Maďarska.  V rámci setkání jsme diskutovali problémy obou organizací tomíků.

V sobotu proběhlo zasedání sekce mládeže KST, kde byl novým předsedou (po odstoupivším Peterovi Perhalovi) zvolen Maroš Šarvanec. Zástupcem za mládež ve výkonném výboru KST je Stanislav Andrási.  Porovnáním lehce zjistíme, že mládežnické hnutí v KST je oproti našim tomíkům hluboce podfinancováno. Úkolem nového předsedy je ovšem také mobilizace stávajících a existujících oddílů, které nyní žijí v určité „letargii“.

Místo konání případné další XII. Olympiády TOM v ČR zatím nebylo určeno. Myslíme si, že i přes určité současné problémy na slovenské straně by bylo vhodné v této tradici setkání pokračovat a naše přátele podpořit!

Za TOM 9901 Čmoudík Ostrava  - Rostislav Kašovský

Fotografie: 

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu