Postřehy tomíků ze sbírky pro Světlušku

denisa
Asociace
Jak sbírali  pro Světlušku tomíci z Maracaiba
 
V letošním roce se náš oddíl již podruhé zapojil do celorepublikové sbírky „Světluška“ pro nevidomé. Z našeho oddílu se do města vydaly tři dvojice a jeden jednotlivec. Já jsem byla ve dvojici s kamarádkou Anet.  Ze začátku jsme byly trochu skleslé, neboť nám asi třicet lidí za sebou odmítlo přispět. Pak přišla jedna paní a dala nám padesát korun. A tak jsme tam stály, zmrzlé (sbíraly jsme od půl osmé a byla fakt zima) s pokladničkou, ve které bylo padesát korun.
 
Pak se to ale začalo konečně lepšit. Někteří lidé nás neignorovali a přispěli alespoň dvacet korun. Postupem času naše pokladnička jenom těžkla a přívětivých lidí přibývalo. Alespoň, že tak. Už jsme si začaly říkat, kde to vlastně žijeme… Kromě toho, že jsme vybíraly na ulici, před obchody a na různých frekventovaných místech, jsme se vydaly i do několika škol a do Enviformu, což výrazně zvýšilo výslednou částku. Kromě toho, že jsme celý den pořád dokola opakovaly dvě věty, jsme měly šanci pozorovat zvláštní reakce lidí na naši přítomnost. Někteří nás obcházeli tak, abychom je nemohly oslovit, jiní zrychlili krok, a když někteří chtěli vyjít z obchodu a spatřili nás, otočili se zpět a vyšli ven jiným vchodem.
 
Také jsme měly možnost pozorovat již známou skutečnost, a to tu, že ti chudší dají to, co mají, zatímco někteří bohatí nedají ani korunu.. Nejhezčí zážitek byl ten, když k nám přišel bezdomovec a přispěl nám čtyřicet korun. Tolik nám nepřispěly ani některé bohaté dámy, které sice měly na oblečení za desetitisíce, ale neměly padesát korun, kterými by pomohly někomu, kdo je na tom hůř než ony.
 
Sbírání peněz pro nevidomé bylo fajn, i když jsme občas zaregistrovaly jízlivé komentáře některých lidí. Určitě se do této akce zapojíme i v příštím roce :)
 
Eva Mencnerová, TOM Maracaibo
 
 
 
Postřehy tomíků z oddílu Tuři
 
Z našeho oddílu se letos zapojilo 8 světlušek. Mezi našimi dárci byl nevidomý František, který nám přispěl i vloni, pár vozíčkářů i pán, který prodával Nový prostor. V Olomouci letos poletovalo více světlušek, přesto se nám podařilo vybrat 16.779 Kč. 
 
Také jsme se setkali s negativní reakcí, když jsme procházeli Obchodní galerií Šantovka, kde jedna naše světluška potřebovala koupit přání. Nikoho jsme cestou do papírnictví nezastavovali, neoslovovali, přesto na nás nastoupili tři pánové z ochranky a vykázali nás ven s tím, že se máme odstrojit. Překvapilo nás to natolik, že jsme sešli o patro níž a odešli bez přání.
I přesto jsme se letos rádi zapojili a těšíme se na příští rok.
 
Soňa Rokytová, TOM Tuři
 
 
Pro SVĚTLUŠKU aneb velíké DÍKY oddílovým „světluškám“ z Kadaa
 
V pátek ukončily naše oddílové "světlušky" aktivní týden v ulicích. Byla to šichta pro každou z nich, ale zvládly to báječně. Opavu prochodily křížem krážem a všem, kteří přispěli do našich pěti pokladniček, velmi děkujeme za podporu sbírky pro nevidomé. 
 
Všem klukům a holkám, kteří se v týdnu vypravili do opavských ulic patří VELIKÉ PODĚKOVÁNÍ. Jmenovitě: Šamponovi, TeTe, Opičce, Báji, Hanuli, Máji, Kači H., Šupolce, Lamovi, Koštěti ml., Uršulákovi, Ufovi, Verči V., Tomíkovi, K., Stoce, Aničce, Tygříkovi s Kájou a Markétě s Noemi.
 
Nejenže prodali opravdu velké množství píšťalek, tykadel a náramků, ale také společně spočítali a na konto Světlušky odeslali výtěžek ve výši 34 000 Kč.
 
Tom Weicht, TOM Kadao
 
Fotografie: 

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu