Slavnostní otevření Bezručovy chaty na Lysé hoře

denisa
Asociace

Po třech letech výstavby byla 5.září slavnostně otevřena funkcionalistická replika Bezručovy turistické chaty KČT na Lysé hoře. Komise výstavby chaty ve složení předseda Ing. Havelka, stavební dozor Jiří Stejskalík, Jiří Homolka za vedení KČT a Břetislav Boháč za KČT Moravsko-slezskou oblast měla za úkol obnovit chatu, která byla KČT postavena v roce 1935, v roce 1948 komunistickým režimem klubu ukradena a která v roce 1978  vyhořela.

Především Ing. Havelka a Jiří Stejskalík dokázali v nelehkých přírodních podmínkách dovést výstavbu chaty až k jejímu otevření . KČT splnil to, co svým předkům dlužil, obnovil chatu na nejvyšším vrcholu Beskyd a postavil nejmodernější turistickou chatu v České republice . Chatu, která mění filosofii klubových chat. Kromě ubytování a občerstvení bude nabízet podmínky pro činnost mládeže a tedy i tomíků a kulturní aktivity .  

  Slavnostního otevření se zúčastnili významní politici Moravskoslezského kraje, starostové okolních obcí, mons.František Václav Lobkowicz, biskup ostravsko-opavské diecéze, který vysvětil chatu i novou kapličku , ředitel CHKO Beskydy, generální  ředitel OZP, zástupci slovenských, rakouských a maďarských turistických spolků a další hosté a vše natáčela Česká televize .

  Ve Slezsku existuje zdravotní kopec – Lysá hora. Neváhejte a ochutnejte ten pocit příjemné únavy a čisté mysli na vrcholu a pokochejte se nádhernými výhledy z terasy Bezručovy chaty. 

 

                                                                                                                                                                            Jirka Homolka

Fotografie: 

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu