KADAO na cyklopuťáku Krušnými horami aneb jeden tip

denisa
Asociace

Na konci srpna se nás šestadvacet vydalo na tradiční srpnové cykloputování. Každoročně vybereme jednu oblast v ČR a tu se snažíme projezdit. Letos padla volba na Krušné hory, od Opavy vzdálené více než 500km.

Po nádherných letních dnech přišly i silné deště a téměř dva celé dny jsme na kolo nesedli. Podařilo se nám i tak vidět v Krušných horách to nejzajímavější a najezdili jsme 300km, byť v plánu bylo o 120 km víc. V týdnu jsme 4x změnili nocleh, vždy jsme spali dvě noci na jiném místě.

Trasu jsme zahájili v Karlových Varech prohlédli si centrum i jejich okolí, vyjeli na rozhlednu Diana, kešky hledali u Svatošských skal u Ohře, obdivovali hrad Loket, v dešti navštívili Becherplatz a jeho muzeum, koupali se v bazénu v Potůčkách, deště přežili nocováním v altánu u Červené Lišky, nahlédli do Vlčích Jam v okolí Blatné, křížem krážem projezdili neuvěřitelně krásné okolí Božího Daru, Abertam a především Rýžovny. Snadno jsme vystoupali na Klínovec a přes německý Oberwiesenthal dojeli do Kovářské. Tady bych na chvíli zastavil – 1.tip. Tuším, že mnozí znáte, ale přesto musím vyzdvihnout a zmínit se:

V Kovářské nás čekala Martina a Honza Zdiarští, vedoucí místního oddílu TOM Stopaři. Místo domluveného stanování, nám zmáčeným, zajistili ubytování v místní základní škole („Pane řediteli, děkujeme!"). Jaké však bylo naše překvapení, když nás promoklé v Kovářské přivítal Honza Zdiarský horkým čajem v Muzeu letecké bitvy nad Krušnohořím 11.9.1944, kterého je nejen správcem, ale neúnavným iniciátorem a hlavně nadšencem nejpovolanějším. Honzovo vyprávění o hledání v minulosti, ale zároveň o setkávání se v přítomnosti s aktéry bitev, četba náramně čtivých popisků u exponátů, prohlídka neuvěřitelně zajímavé a obsáhlé sbírky v muzeu, nám fantasticky obohatily deštivé dny.

Je obdivuhodné, co zvládne lidské nadšení a zapálení pro věc. Jeden den v životě lidském a tolik pohnutých osudů?! 

Doporučuji malé muzeum, o jednom dni válečných dějin, navštívit. Klikněte na www.museum119.cz a rozhodně sem někdy přijeďte si Honzu poslechnout!

Na kolech, společně s doprovodnou dodávkou a vlekem, jsme pak pokračovali v naší cestě do německého Jöhstadtu, podél úzkokolejky a se zájmem sledovali mašinky a nádražíčka, dlouho jeli překrásným  údolím Černého potoka,  vystoupali k hraničnímu přechodu na Hoře Sv.Šebestiána, kde se k nám přidali Klíště a Roští z Berouna, kteří natáčeli časosběrný dokument o činnosti oddílů A-TOM. Točili právě v úžasné krajině kolem osady Kalek, cestou do Hory Sv.Kateřiny. V závěrečných dnech jsme si ještě stihli prohlédnout dvě zajímavá německá městečka (především Seiffen), vypuštěnou přehradu Fláje, na jejímž dne je možno vidět zbytky zatopené vesnice (2.tip), projeli Německem k Českému Jiřetínu, otestovali novou cyklostezku směrem k rozhledně Jeřabina, ze které je smutný pohled na krajinu kolem Litvínova a cestou k zpátečnímu vlaku do Opavy obdivovali zámek Jizeří a jsme dáli do kontrastu krásu přírody Krušných Hor s pohledem na okolí Mostu a jeho „měsíční“ krajiny.

Přestože nám v týdnu i dost pršelo, Krušné Hory jsme "neošidili" a to nejdůležitější z nich viděli a projezdili. Krušné hory nás nezklamaly a nadchnuly, jsou překrásné. Navíc žádný pád, žádné velké trable, prostě prima cyklopuťák. 

Aktivity našeho oddílu podporuje, nejen Asociace TOM a MŠMT, ale také Moravskoslezský kraj a Statutární město Opav; DÍKY moc za podporu, tak nějak „snadněji se nám na kolech šlape“. Kam pojedeme příští rok nevím/e, ale cykloputování je již dvě desítky let tradiční akcí našeho oddílu i s pořízením vždy nového trika …a tradice by se měly udržovat, tak uvidíme?

Tom Weicht, TOM Kadao, Opava

 

Fotografie: 

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu