Proběhl letní sraz tomíků na Šumavě

denisa
Asociace

Druhý srpnový týden se sešlo s pořadateli téměř 150 tomíků, mládeže KČT na svém tradičním letním srazu, tentokrát na turisticky velmi atraktivním místě, ve Volarech v centru Šumavy. Hlavním organizátorem byl Petr Teringl , člen vedení KČT za Asociaci TOM .   

Účastníky srazu čekal atraktivní turistický program jak na Šumavě - výlety na Boubín, Knížecí Stolec ve vojenském prostoru Boletice, Stožec, legendární Medvědí stezku, Schwarzenberský kanál a na další zajímavá místa, tak v Bavorském lese - výstup na Lusen ( Luzný ) a okruh k Modrému sloupu, historickému, tisíc let starému přechodu z Bavorska do Čech. Luzný je asi nejkrásnější vrchol Šumavy, který pro nás starší znamená symbol svobody - leží ca 200 za česko-bavorskou hranicí v Německu a pro nás to byl nedostupný vrchol za "železnou oponou".  Mladší  tomíci neodolali absolvovat stezku v korunách stromů a navštívit přírodní ZOO v národním parku Bavorský les a také jsme zvládli návštěvu Pasova, historického města na soutoku tří řek, Dunaje, Innu přitékajícího z Alp a řeky Ilz tekoucí z Bavorského lesa ( německé části Šumavy ).

Večer nás čekaly  přednášky se zajímavými osobnostmi Šumavy . Uznávaný odborník p.Martan nás seznámil s historií a současností lesnictví na Šumavě,  vyprávění p. Kintzela o staré Šumavě se spoustou dobových fotek bylo úžasné ( má také skvělé pořady "Zaniklá Šumava" na streamu.cz ), šumavské pohádky, které si  s neopakovatelným p. Kozákem  malí tomíci četli společně a na závěr poutavé vyprávění ředitele muzea v Prachaticích o Zlaté stezce z Bavorska do Čech, kudy k nám proudila sůl, která byla v Čechách , které neměly žádné vlastní zdroje soli, nad zlato . V pondělí též sraz navštívili předseda a místopředseda Asociace TOM.

V rámci srazu proběhly i další zajímavé akce, a to ukázky řemesel při zahájení srazu a pečení chleba v původní peci na Lenoře.  Při zahájení jsme též předali dárek nejstaršímu členovi odboru KČT Volary p. Čadovi, který také od samého vzniku hnutí TOM v r. 1967 vedl ve Volarech tomíky až do r. 200. Dárek mu předávala nejmladší účastnice srazu Terezka. Zakončení srazu nám zpříjemnila kapela, při jejichž písničkách si všichni přišli na své včetně našich malých tomíků .

Potíže, které se objevily na začátku srazu, ať už to byla absence teplé vody ve škole z důvodu odstávky teplé vody v polovině města díky opravě kotelny, či velká vzdálenost na snídani do ubytovny ( kde spala také část účastníků srazu ) a zpět na vlak, nebo výpadek autobusového dopravce se podařilo vyřešit a také se podařilo optimalizovat počet nocležníků v tělocvičně na přijatelný stav, a tak pevně věřím, že nakonec odjížděla většina účastníků s pocitem příjemně prožitého týdne. Zúčastnil  jsem se letos srazu slovenských, rakouských i českých tomíků a musím objektivně říci, že se nemáme za co stydět. Organizace takových akcí bez profesionálního týmu pořadatelů nikdy nebývá jednoduchá, kdo s tím má zkušenosti, jistě mi dá za pravdu.    

Závěrem bych chtěl poděkovat hlavním pořadatelům Petru  Teringlovi, jeho asistence Jitce Zitové a průvodci Michalovi za hezky připravený sraz, kterému jako dobrovolníci věnovali spousty času a dovolené.

Ač nejsou místní, přesto našli chuť zorganizovat sraz v turisticky atraktivním prostředí. Dále je potřeba poděkovat městu Volary, především p. místostarostovi Toušovi za vstřícný přístup s poskytnutím školy pro ubytování, sálu pro večerní přednášky a celkovou podporu srazu, předsedovi TJ Tatran Volary p. Svobodovi za poskytnutí hřiště a zázemí pro zahájení srazu, p. senátoru Jirsovi za kontakty na sponzory, emeritnímu předsedovi KČT Dr. Stráskému za výběr přednášejících a odborné rady při organizaci srazu, masně Volary za výborné párky k zahájení srazu a chutné špekáčky na zakončení srazu, Jihočeskému kraji a firmě Jurek za finanční podporu srazu a firmě Efko za křen a okurky.  

 

  Jiří Homolka, člen předsednictva Asociace TOM

                                             

Zde je odkaz na článek v místním tisku:http://www.prachatickonews.cz/zpravy/zpr4014.htm
Fotografie: 

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu