Outdoorové léto Chorvatskem, Bosnou, Slovinskem a Rakouskem s Kadaem

lukas.husek
Asociace
"Keep calm and climb, paddle, bike, hike on." (Buď v klidu a lez na skále, pádluj, jezdi na kole a projdi se.) - to bylo heslo letošního outdoorového léta! Co je to? Outdoorové léto je akce, kterou pravidelně o prázdninách pořádá náš turistický oddíl Kadao z Opavy. Během čtrnácti dnů cestujeme po různých koutech Evropy, sportujeme a prožíváme dovolenou aktivněji, než je běžné.
 
Letos na přelomu července a srpna jsme se společně s několika neoddílovými kamarády vydali do Chorvatska, Bosny a Hercegoviny, Slovinska a Rakouska. Na každý den Tom Weicht se synem Dibem (organizátoři putování) připravili množství aktivit, mezi kterými si každý zvolil tu, na kterou měl právě náladu.
 
Chorvatsko jsme navštívili hned dvakrát. Při první návštěvě jsme stihli sjet řeku Koranu a vykoupat se v ní, v krásném tábořišti Veljun. Díky kolonám na cestě jsme nestihli sjet řeku Mrežnici, zato jsme si prohlédli Rastoku, což jsou malé vodopádky a staré mlýny na řece Slunjčici. Korana vytéká z Plitvických jezer, které jsme taktéž navštívili. Obhlédli jsme místa, kde se natáčel film "Poklad na zlatém jezeře". Krásné to bylo, ale těch lidí...
 
Před druhou návštěvou Chorvatska jsme jeli na skok do Bosny a Hercegoviny. Nevěřili jsme svým očím, když jsme spatřili hned za hranicemi minarety a mešity. Kemp Kiro Ripač při raftovém klubu byl super, byl skoro prázdný a dával nám možnost zahrát si volejbal na místním hřišti. V Bosně jsme sjeli řeku Unu. První den horní úsek, kde jsme nasedali pod impozantním vodopádem Štrbački buk, druhý den pak spodní úsek, který měl pouze 5 km, ale stál za to. Una byla nádherná! Sice byla obtížnější, ale všichni ji zvládli.
 
Podruhé v Chorvatsku, tentokrát u moře, hned vedle národního parku Paklenica v městečku Starigrad, našli naši organizátoři zajímavý kemp. Na pohled to vypadalo jako parkoviště za marketem, ale nacházely se zde úplně nové sociálky a k moři to bylo co by kamenem dohodil, takže nikdo neremcal. Jak bývá zvykem, u moře bylo horko, takže se nikomu nic moc nechtělo dělat, ale při pohledu na skaliska v Paklenici se návštěvě nedalo odolat. I horolezci si zde přišli na své, lezeckých cest je zde nespočet. 
 
Kousek od Starigradu protéká nádherným kaňonem řeka Zrmanja. My jsme si ji samozřejmě nemohli nechat ujít. Tato řeka byla kouzelná! Byla zaseklá v údolí mezi skalami, voda byla průzračně modrá a párkrát se objevil vodopád. Prostě paráda! Po krásném horkém dni nám náš řidič Péťa připravil maso na grilu. V Národním parku Paklenice se také natáčel Vinetou a tak se mnoho z nás vydalo na celodenní túru. Někteří také stačili navštívit známé město Zadar.
 
Naše cesta pokračovala do slovinského Bovce do Kajak kempu Toni k řece Soči. Tuto řeku jsme s Kadaem již párkrát jeli, jenže je tak nádherná, že jsme se tam vrátit někdy prostě museli. Sjeli jsme dolní i horní úsek. A opět nezklamala! Avšak nejen voda byla ve Slovinsku na programu. Všude kolem nás se tyčily vrcholky a byl by hřích se na nějaký z nich nevydat. Proto jsme zdolali dva vrcholy. Někteří podnikli pěší túru na Rombon, jiní pak cyklo-pěší túru na třetí nejvyšší vrchol Slovinska - Mangart. Bylo jedno, kde kdo byl, prostě tam bylo nádherně.
 
Dále jsme jeli do Rakouska k ledovcové řece Isel do vesničky Ainet. Avšak Grossglockner tál tolik, že jsme Isel stejně nesjeli kvůli nadměrnému stavu vody. Namísto toho jsme sjeli řeku Gail, která byla velmi těžká. Navíc po propršené noci byla úplně kalná a o to obtížnější. Tu noc, kdy pršelo, jsme všichni zalezli do místního tee-pee a hráli na kytary. Taky jsme si prohlídli nedaleké městečko Lienz a někteří zdolali pár ferrat v Galitzenklamm.
 
Naše putování končilo v Bretsteinu na sraze rakouských turistů z ÖTK. Cestou na tento sraz jsme sjeli 20km řeky Mur. V Bretsteinu se většina vydala do hor, zdolat 3 dvoutisícové vrcholky a vykoupat se v plesovém jezeře Tubaysee. Někteří jeli jen tak někam na kole a někteří šli na houby, kterých tam bylo mraky. Taky večer byla poctivá houbová omáčka. Pak si kluci zahráli fotbálek proti našim kamarádům z Čmoudíků a tímto vlastně skončilo naše dlouhé putování.
 
Bylo to parádních 14 dní!! Tak kam se vydáme příště? Vydáš se za dobrodružstvím s námi? Více na www.kadao.cz.
 
autor článku: Tereza TeTe Weichtová
 
autor fotek: Adam DiB Weicht

 

Fotografie: 

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu